Wat is belangrijk voor een goed bestand?

Een goed bestand is belangrijk om een perfect drukresultaat te bereiken, hierin helpen de aanlever specificaties drukhuis. Het aanleveren van bestanden kan via e-mail: [email protected] of via onze WeTransfer pagina. We controleren altijd je bestanden. Desalniettemin zijn wij niet verantwoordelijk voor fouten in printwerk, teksten of kleuren als niet aan onderstaande voorwaarden wordt voldaan.

Heb je hulp of advies nodig? Neem dan contact op voor meer informatie, we helpen graag!

Wat is belangrijk voor een goed bestand? Een goed bestand moet aan veel zaken voldoen, maar in feite gaat het om de volgende zaken:

  • Kleur: voor drukwerk altijd CMYK.
  • Tekst: altijd omzetten naar contouren.
  • Bestandstype: wij kunnen werken met zowel .PDF of .JPG
  • Snijmarge: klein drukwerk 3mm afloop aan alle zijde – groot drukwerk geen snijmarge. Gelieve geen snij-, vouwtekens of paskruizen aan te leggen.
  • Kwaliteit / resolutie: klein drukwerk minimaal 300 DPI – groot drukwerk minimaal 150 DPI.

Bij drukwerk wordt meestal gebruik gemaakt van CMYK. CMYK is een systeem om met vier basiskleuren, inclusief zwart, een groot aantal kleuren te kunnen verkrijgen door kleurmenging. PMS kleuren worden omgezet naar CMYK, waarbij de PMS kleuren zo goed mogelijk worden benaderd.

Voor een volle zwarte vulling altijd de volgende waarde aanhouden: C=50%, M=50%, Y=50%, K=100%.

Kleur verlopen kunnen een ongewenst effect geven van strepen of “banen”in het printwerk. De beste resultaten worden bereikt als deze worden aangeleverd in vector.

Tijdens het exporteren van je bestand naar PDF, moet je zorgen dat je lettertypes ingesloten worden. Dit kun je doen door je letters om te zetten naar contouren. Bij het omzetten van jouw tekst naar contouren is er geen sprake meer van lettertypes maar van vectoren. Door de tekst om te zetten in contouren, is er in ieder geval de garantie dat er wat betreft lettertypes niks mis kan gaan.

Probeer teksten met een grootte van minder dan punt 6 te vermijden.

Programma’s zoals Adobe InDesign, Adobe Illustrator en Adobe Photoshop zijn de meest geschikte programma’s voor de opmaak van drukwerk. Het belangrijkste is dat je jouw bestand aanlevert als een drukklaar document in .PDF, .JPG of .TIFF. Let op, Word (.doc), Powerpoint (.ppt), Excel (.xls) of andere bestandstypes uit het Microsoft Office pakket zijn niet geschikt voor professioneel afdrukken.

PDF

  • Geen transparanties
  • Geen commentaren of formuliervelden
  • Geen wachtwoord beveiliging

JPEG

  • Alleen een standaard JPG-formaat gebruiken
  • Opslaan met maximale kwaliteit en baseline (standaard)

Om te zorgen dat je gekozen product zonder problemen kan worden gedrukt is het belangrijk dat de bestanden in dezelfde verhouding worden opgemaakt als het eindproduct. Je mag het bestand ook kleiner opmaken, geef dan echter even aan met hoeveel procent deze verkleind is.

Leg geen snij-, vouwtekens of paskruizen in de bestanden aan, deze zijn niet nodig.

Houd bij groot drukwerk met een afwerking van ringen of haken altijd een veiligheidsmarge aan van 5cm. In deze 5cm van de rand geen teksten of vitale delen van een afbeelding plaatsen.

Houd bij klein drukwerk rekening met een afloop van 3mm. Deze moet je aan alle randen van de je bestand erbij tellen. Daarnaast is een veiligheidsmarge nodig van 4mm langs alle randen  van je eindformaat. In deze 4mm van de rand geen teksten of vitale dele van een afbeelding plaatsen.

Om goed kwaliteit drukwerk te kunnen produceren is het voor ons belangrijk dat het aan te leveren design of afbeelding de juiste kwaliteit heeft. In drukwerk noemen we dit ook wel “resolutie”. De resolutie van een afbeelding of ontwerp wordt bepaald door de DPI; wat staat voor dots per inch en dit zijn de aantal punten per inch.

  • Groot drukwerk: minimaal 150 DPI
  • Klein drukwerk: minimaal 300 DPI

De waarde van de resolutie geldt voor het eindformaat. Een bestand dat opgemaakt is op een van schaal van 10% moet vermenigvuldigd worden met 10.

Wanneer een bestand is opgemaakt met vectoren heeft de hoogte van de resolutie niet veel invloed op de kwaliteit van je bestand. Als je afbeeldingen / foto’s in je ontwerp hebt staan is de hoogte van de resolutie wel heel belangrijk. Mocht je twijfelen over de kwaliteit mag je altijd contact met ons opnemen.