Menu

FAQ

Producten

SPANDOEKEN :

FRONTLIT :

– Sterk en duurzaam spandoek met brandvertragende werking.
– Frontlit PVC spandoeken zijn geschikt voor binnen- en buitengebruik.

Toepassingen:
De doeken zijn in- en outdoor te gebruiken voor allerlei doeleinden: evenementen, steigerreclame, bouwborden, beursstands, decorbouw, winkels en showrooms.

Uitvoeringen:

Dit materiaal is in 3 uitvoeringen beschikbaar;

Economy: Deze uitvoering bespaart u aan onnodige extra kosten bij campagnes van korte duur.

Standard: Duitse kwaliteit voor lange duur, eventueel brandvertragend.

Premium: Uitermate geschikt voor foto’s gedrukt in hoge fotokwaliteit.

NIEUW: Reflecterend: Uitermate geschikt voor de avond. Een echte blikvanger!

 

MESH :

Mesh spandoeken zijn geperforeerde PVC doeken. Dit zijn geveldoeken, op maat gemaakt en voorzien van kleine gaatjes. Deze spandoeken zijn ideaal voor bijvoorbeeld kantoorpanden, bouwhekwerken etc.

Door de kleine gaatjes in het doek kunt u nog naar buiten kijken zonder dat de reclameboodschap van het spandoek verloren gaat.

Toepassingen:
De doeken zijn in- en outdoor te gebruiken voor allerlei doeleinden: evenementen, steigerreclame, bouwborden, beursstands, decorbouw, winkels en showrooms.

Uitvoeringen:

Dit materiaal is in 3 uitvoeringen beschikbaar;

Standaard: Winddoorlatend, uitermate geschikt voor grote spandoeken.

Speakermesh: Geluiddoorlatend, speciaal gemaakt voor gebruik bij speakers op een festival.

NEOMESH®: 100% PCV vrij product. Een duurzaam alternatief voor de Mesh (PVC) banner. 

NEOMESH® is bijna volledig recyclebaar. De print via sublimatie en inkten (eco-certified OEKO-TEX 100 inkt) op waterbasis is ook milieuvriendelijk, zeker ook in het productieproces door het ontbreken van schadelijke geuren en bij contact met de inkt.

Wij kunnen iedere gewenste afmeting leveren, delen sealen wij aan elkaar met ons wig-lassysteem voor een vrijwel onzichtbare, schone verbinding.

 

BLOCKOUT :

Deze PVC spandoeken, die dankzij een zwarte tussenlaag geen licht doorlaten, kunnen aan beide kanten bedrukt worden. Als u de voorkant van een dubbelzijdig bedrukte spandoek bekijkt, dan kunt u de bedrukking aan de achterzijde niet zien (zelfs niet bij fel zonlicht).

Toepassingen:
De doeken zijn in- en outdoor te gebruiken voor allerlei doeleinden: evenementen, steigerreclame, bouwborden, beursstands, decorbouw, winkels en showrooms.

Afwerking :

Bij het afwerken van de doeken kunt u kiezen uit verschillende soorten afwerking. Als u kiest voor “schoonsnijden” dan snijden wij het overtollige materiaal weg en blijft alleen uw ontwerp over.
Ook kunt u kiezen voor een tunnelzoom, waarbij er een touw door de tunnel kan worden geleid om het spandoek op te hangen.
De meest gekozen vorm van afwerking is “ringen om de 30 centimeter”.
Hierbij snijden wij het doek schoon, zomen deze om en voorzien het doek van RVS ringen.
Hierdoor is het doek eenvoudig op te hangen aan bijvoorbeeld een bouw- of dranghek.

Mocht u vragen hebben over materiaal, afwerking of aanlevering van uw ontwerp, kunt u uiteraard contact met ons opnemen.

“Upcycling’ van het materiaal is ook heel goed mogelijk, maak van je oude banner bijvoorbeeld eens een tas of tafelkleed. Niet alleen leuk voor eigen gebruik, maar ook als cadeau, relatiegeschenk, gadget of merchandise. 

 

STICKERS :

Monomeer & Polymeer Vinyl stickers

Zijn vooral geschikt voor vlakke doeleinden binnen en buiten, zoals borden/ramen etc.. Daarnaast zijn ze voordelig in de aanschaf. Polymeer vinyl stickers kunnen op dezelfde ondergronden geplaatst worden als Monomeer vinyl stickers, echter zijn deze stickers ook toe te passen op oneffen ondergronden. Het vinyl kan gelamineerd worden om het kras vaster te maken.

Zowel Monomeer als Polymeer vinyl stickers zijn in geprinte en gegoten (Avery kleuren) versie leverbaar. Tevens kunnen de geprinte stickers geleverd worden met een witte- of transparante achterzijde.

One Way Vision

Deze stickers zijn ideaal voor bijvoorbeeld etalages, kantoorpanden, autoramen etc. Door de kleine gaatjes in het vinyl kunt u nog naar binnen/buiten kijken zonder dat de reclameboodschap van de sticker verloren gaat.

Het vinyl kan gelamineerd worden om het kras vaster te maken.

Vloer stickers

Vloerreclame heeft een hoge attentiewaarde. Vloerstickers zijn een originele en opvallende manier om jou boodschap onder de aandacht te brengen. Bijna niet te missen, want je loopt er letterlijk overheen! Ze zijn een ideaal product ter ondersteuning van winkelacties, productpresentatie, beursactie of voor andere communicatie uitingen.

Alle vloerstickers worden standaard afgewerkt met een antislip laag. Verder zit er onder de sticker een speciale lijm, waardoor deze makkelijk te verwijderen is zonder dat er lijmresten achterblijven. Tevens zijn de stickers niet doorschijnend.

Vloerstickers zijn alleen voor indoorgebruik en verkrijgbaar in diverse afmetingen.

 

Asfalt – Beton stickers !!

De Koning onder de stickers de “Beton Sticker”.

De reclame boodschap voor op straat of stoep en de ideale eye-catcher!

U kunt ook uw beton sticker ook in contour laten uitsnijden dat geeft een extra boost!

Afwerking:
-Contour gesneden: In bepaalde vorm of figuur uitsnijden;
-Schoonsnijden;
-Lamineren: mat of glanzend.

 

MAGNEETPLATEN

Magneetplaten zijn ideaal voor niet-permanente reclame op uw auto, denk aan: rijscholen, werkverkeer, tijdelijk acties enz. Maar ook voor winkelschappen worden ze gebruik. We kunnen de magneetplaten zelfs in contour laten uitsnijden.

 

AIRTEX / FOTOBEHANG / ARTEX :

De kwaliteit van Airtex I Artex I Fotobehang oftewel full color naadloos behang is bepalend voor elke uitstraling. Naadloos behang wordt veel toegepast in winkels, horeca (restaurants) maar ook kantoorruimtes, showrooms en prive. Airtex kan door Drukhuis naadloos aangebracht worden op bijna alle muren.

Airtex behang wordt aangebracht op vlakke wanden, hierbij worden de wanden voorzien van speciale lijm. Naadloos behang wordt vervolgens aangebracht op de wand en aangestreken.

De unieke lichte structuur in de toplaag van het doek geeft dit materiaal een warme uitstraling. Het doek is gecoat met een mat-finish waardoor het doek geen kunstlicht weerkaatst.

Eventuele obstakels zoals lichtknoppen, stopcontacten, etc. worden netjes gedemonteerd en na montage weer terug geplaatst voor super strak resultaat!

Airtex is verkrijgbaar in 3 varianten

Grijs, blauw en wit.

Aan de hand van de inzet, gebruik en achtergrond adviseren wij u welke Airtex te gebruiken.

 

TEXTIELDOEK / VLAGGEN

Voor Textieldoek en Vlaggen zijn vermelde prijzen inclusief afwerking naar keuze (tunnel- of omzomen, RVS- of kunststof ringen). Overige afwerkingen zijn op aanvraag zoals, D-haken, kederprofiel, flexibele pees, klittenband of verstevigingsband. Gewoon snijden is voor ons niet voldoende. Om rafelen tegen te gaan laseren wij onze textieldoeken.

Wij produceren vlaggen en textieldoek van hoge kwaliteit tegen zeer aantrekkelijke prijzen. Full color geprint en met de juiste afwerking.

Standaard printen wij vlaggen op glanspolyester van 115 gr/m² (sublimatieprint). Glanspolyester schijnt 90% door en is winddoorlatend (tot maximaal windkracht 7) voor een lange levensduur.
Om de levensduur te verlengen worden de zomen dubbel gestikt. Desalniettemin raden wij aan om vlaggen boven de windkracht 6 – 7 naar beneden te halen om de levensduur aanzienlijk te verlengen.

Polyester

Verkrijgbaar in 115 en 210 gr/m², een standaard glanspolyester geschikt voor banieren en spandoeken. De dunne variant van 115 gr/m2 is geschikt voor vlaggen. Het 210 grams polyester (decotex) wordt ook standaard gebruikt voor doeken met flexibele pees.

Mesh Flag

Een glanspolyester van 115 gr/m² met een mesh (gaatjes)structuur, speciaal voor omgevingen met veel wind.

Satin

Een dunne satijnachtige stof van 140 gr/m². Eenzijdig hoogglans, geschikt voor vlaggen en decoratie. De dikke variant is 200 gr/m².

Decotex

Dik polysterdoek (330 gr/m²) met nauwelijks doorlaatbaarheid van licht. Geschikt voor decoratie en achterwanden.

Lightbox

Polyesterdoek van 250 gr/m², speciaal voor lichtbakken of ledframes. Dit doek is ook geschikt voor peesafwerking.

Mocht u vragen hebben over materiaal, afwerking of aanlevering van uw ontwerp, kunt u uiteraard contact met ons opnemen.

 

ROLL-UPS

Wij verkopen 2 soorten Roll-Ups de Classic en Premium.

Indien je een andere uitvoering of afmeting wenst, maken wij graag een offerte op maat!
Allen worden geleverd inclusief draagtas.

Roll-ups printen wij standaard op hoogwaardig Rooftex, dit doek schijnt niet door en is 100% krulvrij. Het materiaal is kras- en watervast en gegarandeerd een langdurige kleurechtheid met een mooie matte uitstraling.

Wij maken dus geen gebruik van veredeld papier of plastic folie!

 

 

BEACHVLAGGEN :

Om het voor de klant overzichtelijk te houden hebben wij een Beachvlaggen lijn samengesteld, met de keuze uit drie modellen. Naast de bekende modellen (veer en druppel), nu ook een recht model! Mocht je andere wensen of ideeën hebben, helpen we je uiteraard ook daarbij!

Standaard leveren wij een complete set met fiberglasmastsysteem en draagtas. Mocht je de vlag los willen bestellen, ook dat kan!
Alle vlaggen worden full-color geprint op hoogwaardig 115 grams glanspolyester en afgewerkt met verstevigingsband voor jarenlang plezier.
Onze beachvlaggen zijn geschikt tot maximaal windkracht 6.

 

FLYERS / POSTERS :

Breng jouw evenement, actie of reclame onder de aandacht met full color posters en flyers!

Ontwerp / Huisstijl / DTP

Waar moet een ontwerp aan voldoen?

Het ontwerp moet opgemaakt zijn in Adobe Illustrator, Indesign, Photoshop of Quarkxpress. De precieze aanlever specificaties kunt u op onze website terug vinden.

Hoe kan ik een ontwerp uploaden?

U kunt gebruik maken van ons wetransfer-kanaal https://drukhuis.wetransfer.com

Kan ik geholpen worden bij het ontwerp?

Ja, onze DTP professionals staan voor klaar! Tegen een meerprijs vanaf € 75,00 excl. BTW kan de studio van Drukhuis u een ontwerp opmaken (ontvang: 3 lay-out voorstellingen, 2 x nieuw + 1 x correctie). Wilt u iets speciaals, maar weet u niet of dit kan worden gemaakt, dan u kunt hiervoor contact opnemen met onze klantenservice of op onze website onder contact.

Verzending / Levering

U kunt dagelijks terecht bij ons afhaal adres : Beitel 15 te Heerlen

Voor de verzendkosten rekenen wij €12,50 Euro excl. BTW per zending.
Dit geld niet voor Posters en Flyers deze worden gratis verstuurd.

Bij bestellingen langer dan 200cm of zwaarder dan 20 kg zijn extra kosten verbonden.

Let op! Levertijden gelden vanaf de huidige dag als productiedag, mits de bestelling inclusief drukklare bestanden bij ons binnen zijn voor 10 uur ‘s ochtends.

Indien er geen drukklare bestanden zijn aangeleverd geld de levertijd vanaf het moment dat de bestanden beschikbaar zijn.

Hoe wordt mijn bestelling verzonden?

Wij verzenden de door u bestelde producten door geheel Nederland. De verzendingen worden op werkdagen tussen 9.00 uur en 17.00 uur aangeboden. Het is niet mogelijk om te verzenden naar een postbus. Indien u een vraag heeft over uw pakket, neem dan contact op met onze klantenservice.

Wat zijn de levertijden?

De verzendingen worden op werkdagen tussen 9.00 uur en 17.00 uur aangeboden.

Wat moet ik doen als mijn bestelling beschadigd is tijdens het transport?

U kunt dit binnen 24 uur tijdens kantooruren melden bij onze klantenservice, waarna wij een passende oplossing zullen bieden. Wij verzoeken u het product niet te gebruiken tot wij contact met u hebben opgenomen.

Bestellen

Wilt u een bestelling plaatsen?

-Loop gezellig bij ons binnen , de koffie staat klaar 😉
-Vul het contact formulier in of stuur een mail naar info@drukhuis.com en wij nemen binnen 2 uur contact met u op.
-Chat met 1 van onze medewerkers.
-Telefonisch kunt u ons natuurlijk ook bereiken en staan we u graag te woord.

Hoe weet ik of mijn bestelling goed is geplaatst?

U krijgt na de verwerking van uw order automatisch een emailbericht van uw bestelling.

Annuleren / Retourneren

Kan ik een bestelling wijzigen of annuleren?

Afhankelijk van de status van de opdracht is het mogelijk geheel of gedeeltelijk kosteloos te annuleren. Stuur een e-mail naar info@drukhuis.com met het onderwerp: annuleren en je ordernummer, waarna wij contact met je zullen opnemen.

Over het algemeen kun je van onderstaande overzicht uit gaan:

– In behandeling: annulering mogelijk. Indien we het bestand hebben gecontroleerd brengen wij € 15,00 in rekening per ontwerp.
-Wachten op bestanden: annulering mogelijk en kosteloos
-Gereed voor controle: annulering mogelijk en kosteloos
-Gereed voor drukken: annulering mogelijk. Indien we het bestand hebben gecontroleerd brengen wij € 15,00 in rekening per ontwerp.
-In productie: annulering niet meer mogelijk
-In herdruk: annulering niet meer mogelijk
-Verzonden: annulering niet meer mogelijk

Wat moet ik doen als het verkeerde is geleverd?

U kunt dit binnen 24 uur tijdens kantooruren schriftelijk melden bij onze klantenservice, waarna wij een passende oplossing zullen bieden. Wij verzoeken u het product niet te gebruiken tot wij contact met u hebben opgenomen.

Betalen

Factuur

Wij zenden je, na je bestelling, een factuur via de mail. Je kunt bij Drukhuis betalen op de volgende wijze:

 

Overboeking via bank

Je maakt het verschuldigde bedrag over via de bank met vermelding van ordernummer. Na ontvangst van het bedrag wordt de productie in gang gezet. Hierover worden geen extra kosten berekend.

 

Op factuur

Je maakt het verschuldigde bedrag binnen de vastgestelde betalingstermijn over met vermelding van order- en/of factuurnummer. Je kunt te allen tijden een kopie van jouw factuur opvragen, waarna wij deze via de mail zullen toezenden.

 

Aanmaningen of betalingsherinnering

 

Als je op rekening betaalt en dit niet binnen de afgesproken termijn voldoet zullen wij je een eerste herinnering sturen. Na deze herinnering volgt een tweede herinnering. Mocht je dan nog steeds je betalingen niet hebben voldaan zullen wij de factuur uit handen geven aan een incassobureau.

Aanleverspecificaties

Om uw product zo snel mogelijk en in optimale kwaliteit te drukken is het van belang dat uw bestanden aan onze aanleverspecificaties drukwerk voldoen. Zo weet u zeker dat uw product er perfect uit gaat zien!

 1. BESTANDSFORMATEN:

Adobe Photoshop (t/m versie CS5)

-Resolutie: 300 DPI
-Kleurprofiel: CMYK
-Bestandsformaat: *.tiff, *.eps, *.jpg, *.psd
-Flattened (niet in lagen)
-Indien van toepassing: denk aan de AFLOOP
-Elk ontwerp in een apart bestand

Adobe Illustrator (t/m versie CS5)

-Resolutie: 300 DPI
-Kleurprofiel: CMYK
-Bestandsformaat: *.PDF, *.AI, *.EPS
-Flattened Transparency
-Indien van toepassing: denk aan de AFLOOP
-Elk ontwerp in een apart bestand
-Lettertypen omzetten naar lettercontouren

PDF

-Resolutie: 300 DPI
-Kleurprofiel: CMYK
-Bestandsformaat: Certified PDF (PDF/X-3:2002)
-Flattened Transparency
-Inclusief snijtekens en afloop
-Elk ontwerp in een apart bestand
-Lettertypen omzetten naar lettercontouren

 

 1. AANLEVEREN VAN HET ONTWERP

U kunt gebruik maken van ons wetransfer-kanaal https://drukhuis.wetransfer.com

Het versturen per post of koerier is geheel op eigen risico; schijven, cd’s of USB-sticks kunnen in de post beschadigen.

 1. KLEUREN

De bestanden moeten altijd worden opgemaakt in CMYK. Wanneer RGB-bestanden omgezet worden in CMYK, kunnen hierdoor kleurafwijkingen ontstaan. Aanbevolen wordt om niet meer dan 280% kleurdekking te geven bij CMYK. %C + %M + %Y + %K

 

 

 

 1. AFLOOP

Om drukwerk goed te kunnen snijden, is een afloop nodig aan alle zijden. Deze afloop moet worden toegevoegd aan het uiteindelijk formaat, spandoeken + 1cm , Flyers & Posters + 0,2mm

TIP !! Spandoeken: Plaats tekst en tekstkaders 10cm van de snijrand i.v.m. evt ophangsystemen.

INDIEN EEN SPANDOEK MET EEN SPANHAAK GESPANNEN WORDT, MOET HET ONTWERP 20CM KLEINER ZIJN DAN DE AFMETINGEN VAN HET FRAME.

 1. RESOLUTIE 150 – 300DPI

De afdruk wordt mogelijk onscherp bij een lagere resolutie dan 150 dpi , geadviseerd wordt 300dpi; In de meeste gevallen is dit in het ontwerp reeds zichtbaar. Wij raden het dan ook af om met een lagere resolutie te werken.

 1. TRANSPARANTIE EN OVERDRUK

Transparanties en overdruk kunnen problemen veroorzaken. Om die redenen dienen transparanties te worden afgevlakt (transparency flattened). Daarnaast wijzen wij je erop dat tekst en/of beeld niet op overdruk moet staan. Wanneer dit namelijk wel het geval is, bestaat er het risico dat betreffende tekst en/of beeld in het drukprocédé slecht tot niet zichtbaar zijn. Witte teksten of vlakken e.d. die op overdruk staan zullen in zijn geheel wegvallen. (let op: het aanleveren van bestanden met transparanties en/of overdruk is geheel op eigen risico.)

 1. NIET JUIST AANLEVEREN VAN HET ONTWERP

Indien bestanden niet drukklaar worden aangeleverd, zullen wij in overleg met u naar een oplossing zoeken. Drukhuis kan niet aansprakelijk gesteld worden voor teleurstellend resultaat als gevolg van niet juist aangeleverde bestanden. Denk hierbij aan taal en/of spelfouten, onjuiste kleuren of kleuromzetting, rasters, verlooptinten etc. Indien wij correcties of aanpassingen moeten uitvoeren (na overleg), brengen wij kosten in rekening.

 1. ONTWERP LATEN MAKEN

Wij beschikken over een uitermate gespecialiseerde club mensen wanneer het gaat om ontwerp en DTP-werkzaamheden. Bestanden opmaken, bewerken of zelf helemaal ontwerpen is geen enkel probleem. Tegen scherpe tarieven kunnen wij u binnen het gehele proces van ontwerp tot bestand zeer goed begeleiden.

Heb je vragen?

*              Tel: +31 (0) 45  711 15 40
*              info@drukhuis.com (Ma-Vr binnen 2 uur beantwoord)
*              Chat met een medewerker (Ma-Vr 10.00 – 17.00 uur)
Bezoek adres: Beitel 15 – Kamer 12

De voordelen van Drukhuis.com

*               Gratis bestandscontrolle
*               Unieke dubbelzijdige bedrukking
*               Spoedlevering mogelijk
*               Europese Producten
*               Eigen Productie
*               Levering & montage
*               Custom Made Items
*               Eigen DTP Studio

.

Algemene Voorwaarden

Wil je onze algemene voorwaarden als PDF Downloaden? Dat kan Hier

Drukhuis staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel te Roermond onder nummer 62739557.

 

Artikel 1: Definities

In deze leveringsvoorwaarden wordt verstaan onder:

 1. Opdrachtgever: de natuurlijke of rechtspersoon die aan de leverancier opdracht heeft gegeven tot de vervaardiging van zaken of tot het verrichten van werkzaamheden;
 2. Leverancier: de natuurlijke of rechtspersoon die de opdracht als bedoeld onder a heeft aanvaard of een aan een mogelijke opdracht voorafgaande offerte of aanbod heeft uitgebracht;
 3. Informatiedragers en/of -verzenders: USB-sticks, optische schijven, internet/e-mail en alle andere middelen bestemd voor het met behulp van apparatuur vastleggen, bewerken, verzenden of verveelvoudigen dan wel openbaar maken van teksten, beelden of andere gegevens, een en ander in de meest ruime betekenis van het woord.


Artikel 2: Algemeen

 1. Deze leveringsvoorwaarden zijn van toepassing op de totstandkoming, de inhoud en de nakoming van alle tussen de opdrachtgever en de leverancier gesloten overeenkomsten.
 2. Algemene (inkoop-)voorwaarden van de opdrachtgever zijn slechts van toepassing indien uitdrukkelijk en schriftelijk is overeengekomen dat deze met uitsluiting van deze leveringsvoorwaarden op de overeenkomst tussen partijen van toepassing zullen zijn.


Artikel 3: Offertes, aanbiedingen

 1. Het enkele uitbrengen van een al dan niet met offerte aangeduide prijsopgave, begroting, voorcalculatie of soortgelijke mededeling verplicht de leverancier niet tot het sluiten van een overeenkomst met de opdrachtgever.
 2. Aanbiedingen van de leverancier zijn steeds vrijblijvend en kunnen slechts zonder afwijkingen worden aanvaard. Een aanbod wordt in elk geval geacht te zijn verworpen indien dit niet binnen een maand is aanvaard. Onder aanbod wordt verstaan een aan de leverancier gedaan voorstel tot het aangaan van een overeenkomst, dat zodanig is bepaald, dat door de aanvaarding ervan onmiddellijk een overeenkomst ontstaat.


Artikel 4: Annulering

 1. De opdrachtgever is gerechtigd een overeenkomst te annuleren voordat de leverancier met de uitvoering van de overeenkomst is begonnen, mits hij de hierdoor voor de leverancier ontstane schade vergoedt. Onder deze schade worden begrepen de door de leverancier geleden verliezen en gederfde winst en in elk geval de kosten die de leverancier reeds ter voorbereiding heeft gemaakt, waaronder die van gereserveerde productiecapaciteit, ingekochte materialen, ingeroepen diensten en opslag.

Artikel 5: Prijs

 1. Alle opgegeven prijzen zijn exclusief omzetbelasting (BTW) en andere door de overheid opgelegde heffingen.
 2. De prijs die de leverancier voor de door hem te verrichten prestatie heeft opgegeven geldt uitsluitend voor de prestatie conform de overeengekomen specificaties.
 3. Bij samengestelde aanbiedingen bestaat geen verplichting tot levering van een gedeelte van de totale prestatie tegen het voor dit gedeelte in het aanbod vermelde bedrag of tegen een evenredig gedeelte van de voor het geheel opgegeven prijs.
 4. Indien buiten toepassing van het bepaalde in het vorige lid van dit artikel tussen partijen geen prijs is overeengekomen, indien slechts bij wijze van schatting een prijs is afgegeven of de overeengekomen prijs krachtens deze algemene voorwaarden kan worden gewijzigd, wordt de prijs respectievelijk de wijziging bepaald op een in de grafische industrie als redelijk beschouwd bedrag.


Artikel 6: Prijswijzigingen

 1. De leverancier is gerechtigd de overeengekomen prijs te verhogen wanneer een of meer van de volgende omstandigheden zich na het sluiten van de overeenkomst voordoen: stijging van de kosten van materialen, halffabricaten of diensten die voor de uitvoering van de overeenkomst nodig zijn, stijging van verzendkosten, van lonen, van werkgeverslasten sociale verzekeringen, van de met andere arbeidsvoorwaarden gemoeide kosten, invoering van nieuwe en verhoging van bestaande overheidsheffingen op grondstoffen, energie of reststoffen, een aanzienlijke wijziging in valutaverhoudingen of, in het algemeen, omstandigheden die met een en ander vergelijkbaar zijn.
 2. Extra bewerkelijke tekst, onduidelijke kopij, onduidelijke schetsen, tekeningen of modellen, ondeugdelijke informatiedragers, ondeugdelijke computerprogrammatuur of databestanden, ondeugdelijke wijze van aanlevering van de door de opdrachtgever aan te leveren materialen of producten en alle soortgelijke toeleveringen door de opdrachtgever die de leverancier tot meer werkzaamheden of kosten noodzaken dan deze bij het aangaan van de overeenkomst redelijkerwijs mocht verwachten, zijn grond voor verhoging van de overeengekomen prijs. Ook buitengewone of in redelijkheid onvoorzienbare verwerkingsmoeilijkheden voortvloeiend uit de aard van de te verwerken materialen en producten zijn grond tot verhoging van de overeengekomen prijs.
 3. De leverancier is gerechtigd de overeengekomen prijs te verhogen respectievelijk gehouden de prijs te verlagen indien de opdrachtgever wijziging in de oorspronkelijk overeengekomen specificaties aanbrengt, daaronder ontvangst van werktekeningen, modellen en van zet-, druk-en andere proeven. De leverancier zal binnen de grenzen van het redelijke aan deze wijzigingen meewerken, indien de inhoud van de door hem te verrichten prestatie althans niet wezenlijk van de oorspronkelijk overeengekomen prestatie afwijkt.


Artikel 7: Betaling

 1. Tenzij anders is overeengekomen, dient de opdrachtgever de prijs en de overige krachtens de overeenkomst verschuldigde bedragen te betalen binnen 14 dagen na factuurdatum, zonder zich op enige korting, verrekening of opschorting te kunnen beroepen.
 2. De leverancier is gerechtigd bij een overeengekomen aflevering in gedeelten, na aflevering van het eerste gedeelte, naast de betaling van dit gedeelte tevens de betaling te vragen van de voor de gehele levering gemaakte kosten zoals die van zetwerk, litho’s en proeven.
 3. De opdrachtgever is te allen tijde en ongeacht de overeengekomen betalingscondities, gehouden op eerste verzoek van de leverancier zekerheid te stellen voor de voldoening van de krachtens de overeenkomst aan de leverancier te betalen bedragen. De aangeboden zekerheid zal zodanig moeten zijn, dat de vordering met de eventueel daarop vallende rente en kosten behoorlijk gedekt is en dat de leverancier daarop zonder moeite verhaal zal kunnen nemen.
  Indien de opdrachtgever niet tijdig betaalt als in lid 1 van dit artikel bedoeld, is deze wegens de vertraging in de voldoening van het door hem verschuldigde bedrag vanaf de factuurdatum over dit bedrag de wettelijke rente verschuldigd. De leverancier is bevoegd een twaalfde deel van deze rente in rekening te brengen over elke maand of gedeelte van een maand waarin de opdrachtgever zijn verplichting tot betaling niet volledig is nagekomen.
 1. Bij niet tijdige betaling als in lid 1 van dit artikel bedoeld, is de opdrachtgever naast het verschuldigde bedrag en de daarop verschenen rente, gehouden tot een volledige vergoeding van zowel buitengerechtelijke als gerechtelijke incassokosten, daaronder begrepen de kosten voor advocaten, deurwaarders en incassobureaus. De buitengerechtelijke kosten worden gesteld op ten minste 15% van de hoofdsom met rente zulks met een minimum van € 100,00.

 

Artikel 8: Wijze van levering; eigendomsvoorbehoud

 1. Tenzij anders is overeengekomen, geschiedt de aflevering ter plaatse waar de leverancier zijn bedrijf uitoefent.
 2. De leverancier is niet gehouden de vervaardigde zaken in gedeelten af te leveren.
 3. De opdrachtgever is gehouden zijn volledige medewerking te verlenen aan de aflevering van de krachtens de overeenkomst door de leverancier te leveren zaken. De opdrachtgever zal ook zonder daartoe te zijn aangemaand in verzuim zijn, indien hij de af te leveren zaken niet na eerste verzoek van de leverancier bij deze ophaalt of, indien aflevering aan zijn adres is overeengekomen, weigert de af te leveren zaken in ontvangst te nemen.
 4. Iedere levering van zaken door de leverancier aan de opdrachtgever geschiedt onder voorbehoud van de eigendom daarvan totdat de opdrachtgever al hetgeen heeft voldaan waartoe hij uit hoofde van de overeenkomst is gehouden, met inbegrip van rente en kosten.
 5. Indien vervoer van de af te leveren zaken is overeengekomen, geschiedt dit voor rekening van de opdrachtgever, tenzij franco levering is overeengekomen. De opdrachtgever draagt steeds het risico tijdens het vervoer. Onder vervoer wordt mede begrepen transmissie van data door middel van het telefoonnet/internet en elke daarmee vergelijkbare verzending met behulp van enig technisch middel. Het aannemen van zaken van de leverancier door de vervoerder geldt als bewijs dat deze in uiterlijk goede staat verkeerden, tenzij het tegendeel uit de vrachtbrief of het ontvangstbewijs blijkt.
 6. De leverancier is niet belast met het opslaan van de te leveren zaken, tenzij dit uitdrukkelijk is overeengekomen. Indien opslag plaatsvindt, geschiedt dit voor rekening en risico van de opdrachtgever.


Artikel 9: Termijn van levering

 1. Een door de leverancier opgegeven termijn van levering heeft, tenzij schriftelijk en uitdrukkelijk wordt aangegeven dat het een uiterste termijn betreft, slechts een indicatieve strekking. De leverancier is, ook bij een overeengekomen uiterste termijn, eerst in verzuim nadat de opdrachtgever hem in gebreke heeft gesteld.
 2. De binding van de leverancier aan een overeengekomen uiterste termijn van levering vervalt indien de opdrachtgever wijziging in de specificaties van het werk wenst of het bepaalde in lid 1 van artikel 12 van deze voorwaarden niet nakomt, tenzij de geringe betekenis van de wijziging of het geringe oponthoud de leverancier in redelijkheid niet noodzaakt tot wijziging van de aanvankelijk door hem planmatig in de tijd vastgestelde inzet van productiecapaciteit.
 3. De opdrachtgever is bij de uitvoering van de overeenkomst door de leverancier gehouden al datgene te doen, dat redelijkerwijs nodig of wenselijk is om een tijdige levering door de leverancier mogelijk te maken, zulks in het bijzonder door het onverwijld beantwoorden van vragen van de door het onverwijld beantwoorden van vragen van de leverancier, het voorkomen van gebrekkige toeleveringen als bedoeld in lid 2 van artikel 6 en door het inachtneming van het bepaalde in lid 1 van artikel 12 en de leden 1 en 2 van artikel 17 van deze leveringsvoorwaarden.
 4. Bij niet-naleving door de opdrachtgever van het in het vorige lid van dit artikel en het in lid 3 van artikel 7 bepaalde, is een overeengekomen uiterste termijn van levering niet meer bindend en is de opdrachtgever in verzuim zonder dat schriftelijke ingebrekestelling door de leverancier nodig is. De leverancier is alsdan, onverlet de hem krachtens de wet toekomende rechten, bevoegd de nakoming van de overeenkomst op te schorten totdat de opdrachtgever dit verzuim heeft hersteld. Daarna zal de leverancier de overeenkomst alsnog binnen een redelijke termijn uitvoeren.


Artikel 10: Onderzoek bij aflevering

 1. De opdrachtgever is gehouden met bekwame spoed na aflevering te onderzoeken of de leverancier de overeenkomst deugdelijk is nagekomen en is voorts gehouden de leverancier er terstond schriftelijk van in kennis te stellen, zodra hem het tegendeel blijkt. De opdrachtgever dient het even bedoeld onderzoek en de desbetreffende kennisgeving te doen binnen uiterlijk 7 dagen na aflevering.
 2. De leverancier is steeds gerechtigd een nieuwe deugdelijke prestatie in de plaats van een eerdere ondeugdelijke prestatie te stellen, tenzij het verzuim niet herstelbaar is.
 3. De nakoming van de overeenkomst geldt tussen partijen als deugdelijk indien de opdrachtgever in gebreke is gebleven het onderzoek of de kennisgeving bedoeld in lid 1 van dit artikel tijdig te doen.
 4. Indien de in het eerste lid van dit artikel bedoelde termijn van 7 dagen naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid ook voor een zorgvuldig en alert opdrachtgever als onaanvaardbaar kort moet worden beschouwd, zal deze termijn worden verlengd tot uiterlijk het eerste moment waarop het onderzoek respectievelijk het in kennis stellen van de leverancier voor de opdrachtgever redelijkerwijs mogelijk is.
 5. De prestatie van de leverancier geldt in elk geval tussen partijen als deugdelijk, indien de opdrachtgever het geleverde of een gedeelte van het geleverde in gebruik heeft genomen, heeft bewerkt of verwerkt, aan derden heeft geleverd, respectievelijk in gebruik heeft doen nemen, heeft doen bewerken of verwerken of aan derden heeft doen leveren, tenzij de opdrachtgever het bepaalde in het eerste lid van dit artikel in acht heeft genomen.


Artikel 11: Inhoud en wijziging overeenkomst

De opdrachtgever draagt het risico van misverstanden ten aanzien van de inhoud en uitvoering van de overeenkomst indien deze hun oorzaak vinden in door de leverancier niet, niet juist, niet tijdig of onvolledig ontvangen specificaties of andere mededelingen die mondeling of door een door de opdrachtgever daartoe aangewezen persoon zijn gedaan dan wel zijn overgebracht door middel van enig technisch middel zoals de telefoon, de fax en soortgelijke transmissie-media.


Artikel 12: Zet-, druk- of andere proeven

 1. De opdrachtgever is gehouden de door hem al dan niet op zijn verzoek van de leverancier ontvangen zet-, druk- of andere proeven zorgvuldig op fouten en gebreken te onderzoeken en deze met bekwame spoed gecorrigeerd of goedgekeurd aan de leverancier terug te zenden.
 2. Goedkeuring van de proeven door de opdrachtgever geldt als erkenning dat de leverancier de aan de proeven voorafgaande werkzaamheden juist heeft uitgevoerd.
 3. De leverancier is niet aansprakelijk voor afwijkingen, fouten en gebreken die onopgemerkt zijn gebleven in de door opdrachtgever goedgekeurde of gecorrigeerde proeven.
 4. elke op verzoek van de opdrachtgever vervaardigde proef wordt naar de overeengekomen prijs in rekening gebracht, tenzij uitdrukkelijk is overeengekomen dat de kosten van deze proeven in de prijs zijn inbegrepen.


Artikel 13: Afwijkingen

 1. Afwijkingen tussen enerzijds het geleverde werk en anderzijds het oorspronkelijke ontwerp, tekening, kopij of model respectievelijk de zet-, druk-, of andere proef, kunnen geen reden vormen voor afkeuring, korting, ontbinding van de overeenkomst of schadevergoeding, indien zij van geringe betekenis zijn.
 2. Bij een beoordeling van de vraag of afwijkingen in het totaal van het werk al dan niet als gering moeten worden beschouwd, wordt een representatieve steekproef uit het werk in aanmerking genomen, tenzij het individueel bepaalde zaken betreft.
 1. Afwijkingen die, alle omstandigheden in aanmerking genomen, in redelijkheid geen of een ondergeschikte invloed op de gebruikswaarde van het werk hebben, worden steeds geacht afwijkingen van geringe betekenis te zijn.
 2. Meer- of minderleveringen ten opzichte van het overeengekomen aantal zijn toegestaan indien zij niet meer of minder bedragen dan de volgende percentages:

– oplage tot 20.000 eenheden: 10%
– oplage van 20.000 en meer: 5%.
Ten aanzien van meer- of minderleveringen van verpakkingsdrukwerk, etiketten en kettingformulieren is evenwel steeds een percentage van 10% toegestaan. Het meerdere of het minder geleverde aantal wordt in rekening gebracht respectievelijk verrekend.

 1. Ten aanzien van de kwaliteit en het gramgewicht van papier en karton worden als afwijkingen van geringe betekenis aangemerkt de afwijkingen die zijn toegestaan krachtens de tolerantienormen vermeld in de Algemene leveringsvoorwaarden van de Vereniging van Papiergroothandelaren.
 2. Afwijkingen in de overige door de leverancier gebruikte materialen en halffabricaten die zijn toegestaan volgens de op de levering van deze materialen en halffabricaten betrekking hebbende algemene verkoopvoorwaarden, worden als afwijkingen van geringe betekenis aangemerkt.


Artikel 14: Auteursrechten etc.

 1. De opdrachtgever garandeert de leverancier, dat door de nakoming van de overeenkomst en met name door de verveelvoudiging of het openbaar maken van de van de opdrachtgever ontvangen zaken zoals kopij, zetsel, modellen, tekeningen, fotografische opnamen, litho’s, films, informatiedragers, computerprogrammatuur, databestanden etc. geen inbreuk wordt gemaakt op rechten die derden kunnen doen gelden krachtens de Auteurswet 1912 of andere nationale, supranationale of internationale regelgeving op het gebied van het auteursrecht of het recht van de industriële eigendom dan wel het recht met betrekking tot de onrechtmatige daad. De opdrachtgever vrijwaart de leverancier zowel in als buiten rechte voor alle aanspraken die derden krachtens even bedoelde wet of regelgeving geldend kunnen maken.
 2. Indien ten aanzien van de juistheid van de door derden gepretendeerde rechten als bedoeld in lid 1 van dit artikel gerede twijfel ontstaat of blijft bestaan, is de leverancier bevoegd maar niet gehouden de nakoming van de overeenkomst op te schorten tot het moment waarop in rechte onherroepelijk komt vast te staan dat de leverancier door de nakoming van de overeenkomst geen inbreuk op deze rechten maakt. Daarna zal de leverancier de order alsnog binnen een redelijke termijn uitvoeren.
 3. Tenzij uitdrukkelijk schriftelijk anders is overeengekomen, blijft de leverancier steeds de rechthebbende op het auteursrecht dat kan ontstaan op de door hem bij de nakoming van de overeenkomst vervaardigde werken zoals kopij, zetsel, ontwerptekeningen, modellen, werk- en detailtekeningen, informatiedragers, computerprogrammatuur, databestanden, fotografische opnamen, litho’s, films en soortgelijke productie- en hulpmiddelen ook als de desbetreffende werkzaamheden als afzonderlijke post in het aanbod of op de factuur zijn vermeld.
 4. De door de leverancier volgens zijn vormgeving te leveren of geleverde zaken zoals kopij, zetsel, ontwerptekeningen, modellen, werk- en detailtekeningen, informatiedragers, computerprogrammatuur, databestanden, fotografische opnamen, litho’s, films en soortgelijke productie- en hulpmiddelen, evenmin als een tot het wezenlijke van die vormgeving behorend gedeelte daarvan, mogen, ook indien of voor zover op de vormgeving te dien aanzien geen auteursrecht of andere wettelijke bescherming voor de leverancier bestaat, niet zonder diens schriftelijke toestemming in het kader van enig productieproces worden verveelvoudigd.
 5. De opdrachtgever verkrijgt na levering door de leverancier het niet-exclusieve recht tot gebruik van de door de leverancier in het kader van de overeenkomst vervaardigde werken in de zin van de Auteurswet 1912 of van werken in de zin van lid 4 van dit artikel. Het even bedoelde recht tot gebruik is beperkt tot het recht van normaal gebruik van de geleverde zaken en houdt met name niet in het gebruik tot verveelvoudiging van deze zaken in het kader van enig productieproces.

Artikel 15: Eigendom productiemiddelen etc.

 1. Alle door de leverancier vervaardigde zaken zoals productiemiddelen, halffabricaten en hulpmiddelen en met name zetsel, ontwerptekeningen, modellen, werk- en detailtekeningen, informatiedragers, computerprogrammatuur, databestanden, fotografische opnamen, litho’s, clichés, films, micro- en macromontages, drukplaten, zeefdrukvormen, diepdrukcilinders, stypen, stansmessen en -vormen, (folie-)preegvormen, stempelplaten en randapparatuur, blijven het eigendom van de leverancier, ook als deze als aparte post op de offerte, in het aanbod of de factuur zijn vermeld.
 1. De leverancier is niet gehouden de in lid 1 bedoelde zaken aan de opdrachtgever af te geven.
 2. De leverancier is niet gehouden de in het eerste lid van dit artikel bedoelde zaken voor de opdrachtgever te bewaren. Indien de leverancier en de opdrachtgever overeenkomen dat deze zaken door de leverancier zullen worden bewaard, geschiedt dit voor de duur van ten hoogste een jaar en zonder dat de leverancier instaat voor de geschiktheid tot herhaald gebruik.


Artikel 16: Eigendom opdrachtgever, pandrecht

 1. De leverancier zal de door de opdrachtgever in het kader van de nakoming van de overeenkomst aan hem toevertrouwde zaken bewaren met de zorg van een goed bewaarder.
 2. Onverminderd het bepaalde in het vorige lid van dit artikel, draagt de opdrachtgever tijdens de bewaring alle risico’s ten aanzien van de in lid 1 bedoelde zaken. De opdrachtgever dient desgewenst zelf een verzekering voor dit risico af te sluiten.
 3. De opdrachtgever is gehouden er voor zorg te dragen dat er, voorafgaande aan de verstrekking aan de leverancier van kopij, een tekening, ontwerp, een fotografische opname of een informatiedrager, een duplicaat van deze zaken wordt gemaakt. De opdrachtgever dient deze onder zich te houden voor het geval de afgegeven zaken tijdens de bewaring door de leverancier worden verloren of wegens beschadiging onbruikbaar worden. In dat geval dient de opdrachtgever de leverancier op verzoek tegen vergoeding van materiaalkosten een nieuw exemplaar te verstrekken.
 4. De opdrachtgever verleent de leverancier pandrecht op alle zaken die in het kader van de nakoming van de overeenkomst met de leverancier door hem in de macht van de leverancier worden gebracht, zulks tot meerdere zekerheid van al hetgeen de opdrachtgever in welke hoedanigheid en uit welke hoofde ook aan de leverancier verschuldigd mocht zijn, niet opeisbare en voorwaardelijke schulden daaronder mede begrepen.


Artikel 17: Door de opdrachtgever aangeleverde materialen en producten

 1. Indien de opdrachtgever met de leverancier is overeengekomen, dat de opdrachtgever materiaal of producten ter bedrukking of ter verwerking zal aanleveren, dient hij voor deze aanlevering zorg te dragen op een ten behoeve van een normale planmatige productie als tijdig en deugdelijk te beschouwen wijze. De opdrachtgever zal hiertoe instructies van de leverancier vragen.
 2. De opdrachtgever is gehouden naast het voor de overeengekomen prestatie benodigde materiaal of de daarvoor benodigde producten, tevens een voor de desbetreffende bewerking redelijke hoeveelheid voor proeven, inschiet e.d. te leveren. De opdrachtgever zal hiertoe de opgave van de leverancier vragen. De opdrachtgever staat er voor in, dat de leverancier een voldoende hoeveelheid zal ontvangen. De bevestiging van ontvangst van het materiaal of de producten door de leverancier houdt niet in de erkenning dat een voldoende of de op de vervoersdocumenten vermelde hoeveelheid is ontvangen.
 3. De leverancier is niet gehouden de van de opdrachtgever ontvangen zaken voorafgaande aan de bedrukking of de bewerking op de geschiktheid hiertoe te onderzoeken.
 4. De leverancier kan niet aansprakelijk worden gesteld voor het te kort schieten in de nakoming van de overeenkomst als dat zijn oorzaak vindt in buitengewone of in redelijkheid voor de leverancier onvoorzienbare verwerkings-moeilijkheden voortvloeiend uit de aard van de door de opdrachtgever aangeleverde materialen of producten en evenmin als dat een gevolg is van afwijkingen tussen het aanvankelijk aan de leverancier getoonde monster en de later door de opdrachtgever voor de oplage aangeleverde materialen of producten.
 5. De leverancier staat niet in voor eigenschappen als houdbaarheid, hechting, glans, kleur, licht- of kleurechtheid of slijtvastheid indien de opdrachtgever niet uiterlijk bij het aangaan van de overeenkomst opgave heeft gedaan van de eigenschappen en de aard van de door hem aangeleverde materialen of producten en niet deugdelijke informatie heeft verstrekt over de toegepaste voorbewerkingen en de toegepaste oppervlaktebewerkingen.
 6. Tenzij uitdrukkelijk anders is overeengekomen, kan de leverancier noch aansprakelijk worden gesteld voor het loslaten, kleven, smetten, veranderen van glans of kleur, noch voor het beschadigen van door hem van de opdrachtgever ontvangen en door hem te bedrukken of te bewerken materiaal en producten als deze een voorbewerking hebben ondergaan zoals door het aanbrengen van lak, vernis of anti-smetpoeder.

 

Artikel 18: Garantiebepalingen

 1. Van iedere garantie op door de leverancier geleverde zaken zijn uitdrukkelijk uitgesloten: normale slijtage (daaronder begrepen geleidelijke verkleuring, verkrijting en glansvermindering), verlichting (daaronder begrepen de lamp), iedere vorm van schade ontstaan bij of na het door de opdrachtgever zelf aanbrengen van zelfklevende materialen, schade door ondeskundig of onzorgvuldig gebruik, schade ontstaan na of ten gevolge van na de levering aangebrachte veranderingen.
 2. De leverancier garandeert de deugdelijkheid van de constructie van geleverde zaken voor de duur van maximaal drie maanden na aflevering, doch nimmer verder strekkend dan de aan de leverancier zelf door diens toeleverancier verstrekte garantie.
 3. De leverancier garandeert de deugdelijkheid van de door leverancier geplaatste constructies tot maximaal windkracht 7.
 4. De garantie voor door de leverancier geleverde, maar door anderen vervaardigde zaken, omvat uitsluitend de door deze anderen aan de opdrachtnemer verleende garantie.
 5. Met betrekking tot garantie geldt uitsluitend het hier gestelde, behoudens voor zover tussen de leverancier en de opdrachtnemer schriftelijk anders is overeengekomen.
 6. Uitgesloten van garantie zijn door de opdrachtgever aangebrachte wijzigingen in constructie of combinaties in constructies. Hiermee vervalt de totale garantie op constructies.
 7. Uitgesloten van enige vorm van garantie zijn iedere vorm van molest of natuurrampen (gedeponeerd bij de Arrondissementsrechtbank in Den Haag onder nummer 136/1981).


Artikel 19: Overmacht

 1. Tekortkomingen van de leverancier in de nakoming van de overeenkomst kunnen niet aan hem worden toegerekend, indien zij niet te wijten zijn aan zijn schuld, noch krachtens de wet, de overeenkomst of in het verkeer geldende opvattingen voor zijn rekening komen.
 2. Tekortkomingen van de leverancier in de nakoming van de overeenkomst ten gevolge van oorlog, mobilisatie, onlusten, overstroming, gesloten scheepvaart, andere stremmingen in het vervoer, stagnatie in, respectievelijk beperking of stopzetting van de levering door openbare nutsbedrijven, gebrek aan kolen, gas, aardolieproducten of andere middelen tot energieopwekking, brand, machinebreuk en andere ongevallen, stakingen, uitsluitingen, acties van vakbonden, uitvoerbeperkingen, andere maatregelen van overheidswege, niet-levering van noodzakelijke materialen en halffabricaten door derden, opzet of grove schuld van hulppersonen en andere soortgelijke omstandigheden, worden aangemerkt als niet aan de leverancier toe te rekenen en geven de opdrachtgever geen recht tot ontbinding van de overeenkomst of tot schadevergoeding.

Artikel 20: Aansprakelijkheid

 1. De aansprakelijkheid van de leverancier uit hoofde van de overeenkomst met opdrachtgever is beperkt tot een zodanig bedrag als naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid in verhouding staat tot de overeengekomen prijs.
 2. De leverancier is niet aansprakelijk voor schade van welke aard ook die ontstaat doordat of nadat opdrachtgever de vervaardigde zaken na aflevering in gebruik heeft genomen, heeft bewerkt of verwerkt, aan derden heeft geleverd, respectievelijk in gebruik heeft doen nemen, heeft doen bewerken of verwerken of aan derden heeft doen leveren.
 3. De leverancier is voorts niet aansprakelijk voor schade in de vorm van omzetderving of verminderde goodwill in het bedrijf of het beroep van de opdrachtgever.
 4. De leverancier is eveneens niet aansprakelijk voor schade aan door hem van de opdrachtgever ontvangen en door de leverancier te bedrukken, te bewerken of te verwerken materiaal of producten, indien de opdrachtgever de leverancier niet uiterlijk bij het aangaan van de overeenkomst opgave heeft gedaan van de eigenschappen en de aard van deze materialen of producten en deugdelijke informatie heeft verstrekt over de toegepaste voor bewerkingen en de toegepaste oppervlaktebewerkingen.
 5. Indien de leverancier te zake van enige schade, waarvoor hij krachtens de overeenkomst met de opdrachtgever c.q. deze leveringsvoorwaarden niet aansprakelijk is, door een derde aansprakelijk wordt gesteld, zal de opdrachtgever hem te zake volledig vrijwaren en de leverancier alles vergoeden wat hij aan deze derde dient te voldoen.
 6. Leverancier is nooit en te nimmer aansprakelijk voor directe of gevolgschade ontstaan door vertragingen in productietijd of bezorgtijd.


Artikel 21: Toepasselijk recht

De overeenkomst tussen de leverancier en de opdrachtgever wordt beheerst door het Nederlandse recht.

Printers

Drukhuis maakt gebruik van de volgende printers :

-Vutek 5330 – machine met een maximale printbreedte van 500 cm en 720 dpi resolutie en maakt afdrukken op alle populaire ondergronden.

-Durst Rho 512 – machine met een maximale printbreedte van 5mtr , 12 picoliter UV inkjet printer met Variodrop technology en max 1000 dpi.

-Roland XJ640 – machine met een maximale printbreedte van 163 cm, tot 1440 dpi en een garantie van 3 jaar zonder lamineren.
Deze printer wordt met name ingezet voor stickers.

-Durst Rhotex 322 – machine met een maximale printbreedte van 320 cm en 1200 dpi max. Verschil met andere printers is dat deze printer gebruik maakt van inkt op waterbasis i.p.v. solventinkt. Ecologisch printen minder belastbaar voor het milieu.
Deze printer wordt ingezet voor Textiel en Vlaggen.